LOGOPEDIE IN KADER VAN ORTHODONTIE

OMFT

Logopedie in het kader van orthodontie of oromyofunctionele therapie (OMFT) is een therapievorm die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en rond de mond.

Met het oog op een goede gelaats- en gebitsontwikkeling dient er een balans te zijn tussen de werking van de spieren in en rond de mond. Zo voeren o.a. de kauwspieren en de spieren van de lippen, de tong en de kin krachten uit die een invloed hebben op de kaak- en tandenstand. Indien er een onevenwicht in deze krachtverdeling ontstaat zal dit vrijwel steeds een directe impact hebben op de vorm van het gebit en/of de kaken.

20191209_165330_edited_edited_edited.png

Alarmsignalen 

Mogelijke alarmsignalen kunnen zijn: 

  • Open mondhouding in plaats van gesloten lippen

  • Mondademhaling in plaats van neusademhaling

  • Lage tongpositie in plaats van hoge tongpositie

  • Liplikken 

  • Nagelbijten 

  • Kaakklachten 

Onderzoek

De logopediste gaat eerst en vooral met uw hulpvraag aan de slag. Na een anamnese en een uitgebreide observatie worden er foto's genomen. Nadien zal er met de correcte apparatuur gekeken worden naar uw tongpositie, slikfunctie, articulatiepositie en spiersterkte. 

Behandeling

De behandeling zal voor iedereen verschillend zijn. Zo wordt er na het onderzoek een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierbij zullen er andere disciplines worden ingeschakeld indien nodig. 

De therapie zal doorgaans 1 keer per week plaats vinden in de praktijk voor een follow-up gesprek. Nadien wordt er een oefenschema meegegeven voor thuis. Therapiecontinuïteit en het thuisschema zijn erg belangrijk. Indien de logopediste merkt dat er thuis niet geoefend wordt zal het behandelplan herbekeken worden. 

De logopediste kan beslissen om met apparatuur te werken zoals een myobrace en myomunchee.