top of page

Het bestrijden van ondervoeding: Het belang van evenwichtige voeding


Ondervoeding is een ernstig probleem dat zich voordoet wanneer het lichaam niet voldoende voedingsstoffen krijgt om goed te functioneren.

Dit kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder verminderde immuniteit, groeiachterstand, uitdroging, spierverlies en vermoeidheid. In dit blog zullen we nader ingaan op de oorzaken en gevolgen van ondervoeding, en hoe dit probleem kan worden aangepakt.


Oorzaken van ondervoeding


Er zijn verschillende oorzaken van ondervoeding. Een van de meest voorkomende oorzaken is een gebrek aan voedingsstoffen in de voeding. Mensen die in armoede leven, hebben vaak geen toegang tot voedzame voedingsmiddelen en vertrouwen vaak op goedkope, calorierijke voedingsmiddelen die weinig voedingswaarde bevatten. Daarnaast kunnen medische aandoeningen, zoals chronische diarree of darmproblemen, de opname van voedingsstoffen in het lichaam verminderen. Oudere volwassenen en mensen met een verminderde eetlust lopen ook een hoger risico op ondervoeding.


Gevolgen van ondervoeding


Ondervoeding kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van een persoon. Het kan leiden tot een verminderde weerstand tegen infecties en ziekten, wat kan leiden tot frequente ziekten en langdurige herstelperiodes. Ondervoeding kan ook de cognitieve ontwikkeling van kinderen belemmeren en hun vermogen om te leren en zich te concentreren verminderen. Het kan ook leiden tot vertraagde groei en ontwikkeling bij kinderen en spierverlies en verzwakking bij volwassenen.


Behandeling van ondervoeding


Het behandelen van ondervoeding vereist vaak een combinatie van voedingstherapie en medische behandeling. In de eerste plaats is het belangrijk om de oorzaken van ondervoeding aan te pakken en te zorgen voor een evenwichtige voeding die rijk is aan voedingsstoffen. Voedingsdeskundigen en diëtisten kunnen helpen bij het ontwikkelen van een dieetplan dat is afgestemd op de specifieke voedingsbehoeften van een persoon.


Medische behandeling kan ook nodig zijn om de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met ondervoeding aan te pakken. Bijvoorbeeld, als de ondervoeding het gevolg is van een medische aandoening, kan de behandeling van die aandoening helpen om de opname van voedingsstoffen te verbeteren. In ernstige gevallen kan intraveneuze voeding (IV-voeding) worden gebruikt om de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft rechtstreeks in de bloedbaan te brengen.


Conclusie & rol van de diëtste

Hanneke Gräbe, dietist in de paramedische praktijk te Sint-Truiden behandelt ondervoeding en stelt een gemeenschappelijk plan op.

Ondervoeding is een ernstig probleem dat veel mensen van alle leeftijden treft.


Een diëtist speelt een cruciale rol bij het beheren van ondervoeding. Ondervoeding kan verschillende


oorzaken hebben, waaronder medische aandoeningen, kanker, veroudering, psychologische problemen en sociale of economische factoren. De diëtist werkt samen met de patiënt om de oorzaken van ondervoeding te begrijpen en een op maat gemaakt voedingsplan op te stellen om de voedingsstatus van de patiënt te verbeteren.

De rol van een diëtist bij ondervoeding omvat het volgende:

  1. Evaluatie van de voedingsstatus: De diëtist evalueert de voedingsstatus van de patiënt door middel van lichaamsgewicht, lengte, BMI, bio-elektrische impedantieanalyse, enzovoort. Op basis van deze gegevens kan de diëtist bepalen of er sprake is van ondervoeding.

  2. Identificatie van de oorzaak van ondervoeding: De diëtist identificeert de oorzaken van ondervoeding, zoals een verminderde eetlust, spijsverteringsproblemen, slikproblemen, enzovoort.

  3. Opstellen van een op maat gemaakt voedingsplan: De diëtist stelt een op maat gemaakt voedingsplan op, dat rekening houdt met de voedingsbehoeften en de voorkeuren van de patiënt. Het plan kan bestaan uit veranderingen in de voeding, dieettherapie, voedingssupplementen en/of sondevoeding.

  4. Educatie en counseling: De diëtist leert de patiënt en de familie over het belang van een gezonde voeding, de voordelen van een gezonde voeding, en hoe ze de voedingsaanbevelingen in het dagelijks leven kunnen implementeren.

  5. Monitoring en follow-up: De diëtist monitort de voortgang van de patiënt en past het voedingsplan indien nodig aan. Er worden regelmatig follow-up afspraken gepland om de voortgang te evalueren en het plan aan te passen.

Over het algemeen speelt de diëtist dus een belangrijke rol bij het beheren van ondervoeding en het verbeteren van de voedingsstatus van de patiënt.


 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page