top of page

De vele gezichten van Prikkelbare Darm Syndroom: Symptomen, Oorzaken en Behandelingen

Prikkelbare darm Syndroom of PDS


Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een aandoening van het maagdarmkanaal die wordt gekenmerkt door:

  • buikpijn

  • opgeblazen gevoel

  • diarree en/of constipatie

Het is een veelvoorkomende aandoening die wereldwijd tot wel 20% van de bevolking treft.

Wat veroorzaakt dit?


De oorzaken van PDS zijn niet volledig begrepen, maar er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van de aandoening. Sommige patiënten hebben een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen, terwijl anderen een verandering in de darmbeweging en -functie hebben. Stress en angst kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en verergeren van de symptomen.

De symptomen van PDS kunnen sterk variëren van persoon tot persoon, en van dag tot dag. Sommige patiënten hebben voornamelijk last van diarree, terwijl anderen last hebben van constipatie. Sommige patiënten hebben een opgeblazen gevoel en winderigheid, terwijl anderen voornamelijk last hebben van buikpijn. De symptomen kunnen worden verergerd door bepaalde voedingsmiddelen, zoals vet en vezelrijk voedsel, en door stress.


Hoe kan ik verder?


Er is momenteel geen genezing voor PDS, maar er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Dieetwijzigingen, zoals het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en het verhogen van de vezelinname, kunnen de symptomen verminderen. Wil je hier meer over weten lees dan zeker onze blog over het FODMAP-dieet. Medicatie, zoals laxerende middelen en antispasmodica, kunnen helpen bij het reguleren van de darmbeweging en het verminderen van buikpijn.


Daarnaast kan het veranderen van de levensstijl ook bijdragen aan het verminderen van de symptomen

hanneke grabe behandelt prikkelbare darm syndroom in de paramedische praktijk te Sint-Truiden

van PDS. Het verminderen van stress en angst door middel van ontspanningsoefeningen en meditatie kan helpen de symptomen te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook bijdragen aan het verminderen van de symptomen van PDS.


Het is belangrijk om te onthouden dat PDS een chronische aandoening is, en dat er geen snelle oplossing voor is. Het kan tijd kosten om de juiste behandeling te vinden die werkt voor een individuele patiënt. Het is belangrijk om open te zijn met Hanneke over uw symptomen en om samen te werken om de meest effectieve behandeling te vinden. Met de juiste behandeling en levensstijlveranderingen kunnen de symptomen van PDS echter aanzienlijk worden verminderd, waardoor patiënten een betere kwaliteit van leven kunnen hebben.

 
Hanneke Gräbe diëtiste in paramedische praktijk te sint truiden 't pec
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page