top of page

Hartcoherentie Training (II)

Adem in, Adem uit. Herhaal.

Wat is Hartcoherentie precies?

Binnen de hartcoherentie focussen we op een ritmische ademhaling waardoor er een betere afstemming is tussen ons hart en ons brein. Ons lichaam komt opnieuw in balans, onze veerkracht neemt weer toe.


Een ademhalingstechniek wordt aangeleerd, die op dagelijkse basis wordt uitgevoerd zonder veel tijd in beslag te nemen. Eenmaal je de techniek onder de knie hebt, kan je deze overal en altijd toepassen.

Hart en ademhaling

Ons hart blijkt een grotere rol te spelen in onze emoties, ons denken en ons functioneren, dan tot op heden werd gedacht. Met een eenvoudige ademhalingstechniek brengen we het hart in een zodanige staat dat het lichaam in balans wordt gebracht.

Als we inademen, versnelt onze hartslag, als we uitademen, vertraagt deze. We spreken over hartcoherentie wanneer dit versnellen en vertragen van de hartslag op een gelijkmatige manier gebeurt.

Onze hartslag wordt beïnvloed door externe factoren, gedachten, emoties én onze ademhaling.

Wanneer je gespannen bent, neemt de hartcoherentie af. Bij mensen die zeer angstig of gestresseerd zijn, kan de hartcoherentie zelfs afwezig zijn.


Een lage hartcoherentie geeft onbalans aan.

Een hogere hartcoherentie daarentegen, wijst op een hogere flexibiliteit zowel op fysiek, mentaal als emotioneel vlak.


Mensen die hartcoherentie enige tijd beoefenen, voelen zich gezonder, productiever, minder gestresseerd, meer ontspannen.


Stress

Onze ademhaling vertelt iets over ons stressniveau. Wat merk jij aan jouw ademhaling als je gestrest bent? We gaan sneller, hoger en chaotischer ademen of zelfs de adem inhouden.


Veel mensen ademen in rust alsof ze in gevaar zijn, en dit geheel onbewust. Te snel en inefficiënt ademen kan tot veel klachten leiden.


Voor welke klachten dient Hartcoherentie?

Ik voel me opgejaagd, ik slaap niet zo goed, ik heb uit het niets angstgevoelens, ik ben prikkelbaar en vlug boos, mijn maag ligt overhoop, ik heb moeite om me te concentreren, ik heb vaak last van hoofdpijn, mijn nek en schouders doen zeer, ik kamp met bloeddrukschommelingen, …


Al deze (fysieke) kwaaltjes kunnen een gevolg zijn van een foutief ademhalingspatroon. We spreken van hyperventilatie: een verkeerd ademhalingspatroon dat vaak een uiting is van allerlei onderliggende spanningen, gedachten, angsten.


De positieve effecten van deze training voor jou persoonlijk kunnen de volgende zijn:

  • Beter omgaan met spanning

  • Meer innerlijke rust ervaren

  • Voorkomen of herstellen van burn-out

  • Verbetering van concentratie & focus

  • Beter (in)slapen

  • Verminderde maag-darmklachten

  • Meer grip op angsten

  • Hyperventilatie onder controle houden

  • Verminderen van de hoge bloeddruk die stressgerelateerd is

  • Emotionele balans versterken

  • Verbeterde prestaties

  • ...


We kunnen ons bevrijden van klachten als er aandacht wordt gegeven aan de onderliggende factoren in combinatie met een goede ademhalingstechniek!


To Train or not to train?

Ja! Hartcoherentie kan je trainen.


De training bestaat uit 8 weken. De training wordt stelselmatig opgebouwd. Er wordt een actieve deelname verwacht. Deze deelname vraagt weinig van je dagdagelijkse tijd, maar wel aandacht en discipline voor de beoefening van hartcoherentie. Daarom is coaching zo belangrijk. Het traject bestaat uit 4 sessies.

Tussen elke sessie is er een tijd van ongeveer 2 weken. Afhankelijk van jouw vorderingen tijdens de training, kan er een 5de sessie toegevoegd worden.


Wat is de link met logopedie?

Eigenlijk is het diploma logopedie op zich niet verbonden met hartcoherentie in die zin dat niet enkel logopedisten hartcoherentiecoach kunnen worden.


Zelf zet ik de hartcoherentietechnieken in tijdens de stemtherapie, veel cliënten zijn namelijk gespannen in hals-schouderregio door hoge ademhaling of hebben een foutief ademhalingspatroon en ademen veel (hyperventilatie).

En vooral.. ademhaling is de basis van stem. Maar wilt dat dan zeggen dat elke stemtherapeut ook hartcoherentie kent en toepast? Neen.


Wil jij graag even kennismaken dan kan dit via het contactformulier op de website. Selecteer hartcoherentiecoach gratis online gesprek op de home-pagina. Dit kwartier is bedoeld voor verdere vragen te beantwoorden die je nog hebt. Ben je al overtuigd dat dit is wat je zoekt dan boek je gewoon via de knop hieronder een afspraak in.


 















Kende jij hartcoherentie al?

  • Yes! Kennen wel, maar nog niet beoefend.

  • Yes! Ik heb al hartcoherentie training gevolgd.

  • Ik had geen idee wat het was.


bottom of page